Short Question & Answer(S & T,21-40)


 

 

 

 

 

Quiz About Science & Technology:

 

 

  • 21.Qus. The apparatus used in submarines to give a clear view of the object, on the surface of the ocean ground is known as-
  • Ans. Periscope.
  • 22.Qus.richter scale is used for measuring –
  • Ans. Intensity of earthquakes.
  • 23.Qus. Fathometer is used to measure-
  • Ans. Ocean depth.
  • 24.Qus. Bolometer is used to measure-
  • Ans. Radiant energy.
  • 25.Qus. Venture tube is used for –
  • Ans. Measuring flow of a fluid.
  • 26.Qus. Coronograph is used for-
  • Ans. Observing and often photographing the sun’s corona.
  • 27.Qus. Microphone is used to convent-
  • Ans. Sound waves in to electrical energy.
  • 28.Qus. Mechanical force is measured by-
  • Ans. Dynamometer.
  • 29.Qus. Altimeter is used to measure-
  • Ans. The approximate height above the ground
  • 30.Qus. Which instrument is used to measure pressure?
  • Ans. Manometer.
  • 31.Qus. What dose angstrom measure?
  • Ans. Length of light waves
  • 32.Qus. Light year is related to-
  • Ans. Distance.
  • 33.Qus. Which of instrument is used to measure pressure of gases?
  • Ans. Manometer.
  • 34.Qus. Joule is the unit of-
  • Ans. Energy.
  • 35.Qus. How many dynes are there in one gram weight?
  • Ans. 981
  • 36.Qus. How many ergs are there in 1 joule?
  • Ans. 107
  • 37.Qus. The unit of current is-
  • Ans. Ampere.
  • 38.Qus. The unit of energy in MKS system is-
  • Ans. joule
  • 39.Qus. The intensity of an earthquake is measured with a
  • Ans. Seismograph.
  • 40.Qus. Centigrade & Fahrenheit scales give same reading at –
  • Ans. -40̊

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply